Den skjulte vold – karantænen tvinger familier i isolation med voldsudøvere

Blogindlæg // Anduena Hajdari

Vores verden er i karantæne. De fleste af os har lukket dørene og befinder os nu i isolation hver for sig og med familier. For mange er det måske ikke det største problem, for familieforholde kan både være kærlige og idylliske. Men mange af os glemmer de familier, der ikke kender til særligt meget andet end vold. For dem er denne karantæne et helvede, og når samfundet tænder for motoren igen, vender børnene tilbage til skolebænken med dybe ar på sjælen.

I denne kriseramte tid tænker jeg på en pige, jeg mødte på et krisecenter for nogle år siden. Da hun var barn, bevidnede hun sin mor blive banket med ord og knytnæver, til hun ikke længere kunne stå på sine ben. Udøveren var hendes far, der, lige siden hun kan huske, har udsat familien for psykisk og fysisk vold. “Hver gang min mor prøvede at gå, græd min far og truede med at slå sig selv ihjel,” fortalte hun. 

 

 

Sådan fortsatte cirklen: Moren oplevede den fysiske vold, og pigen den psykiske. Da pigen blev 17 år gammel, flyttede hun sammen med sin 26-årige kæreste, som udsatte hende for svær psykisk og seksuel vold. En dag bankede han hendes hoved ned i spisebordet og flækkede hendes bryn op. Mens blodet fossede ned ad hendes kind, indså hun, at hun levede i sin families skygge. Det tog hende mange år, før hun brød ud af voldscirklen, men ved hjælp af fagprofessionelle og et stærkt netværk lykkedes det hende. I dag er hun fri for vold. 

Hun havde nemlig, som så mange andre , et sted at flygte hen, når volden blussede op. I barndommen var det skolen, og i ungdommen var det krisecenteret og organisationer som Exitcirklen. I dag er krisecentrene fyldt op, og NGO’erne og skolerne er lukket ned. Det er dét, der gør mig bekymret.

De ødelagte børn

Det er mennesker som pigen og hendes mor, jeg især tænker på under denne pandemi. For dem er verden udenfor mere sikker end deres eget hjem. For hvad sker der, hvis voldsudøveren – som også kan være en kvinde – ikke længere har adgang til sine daglige aktiviteter, og dermed ikke kan fokusere på andet end den person, udøveren har i sit fangenskab? Hvis en familie isoleres med en voldsudøver, risikerer familien måske også at blive isoleret fra det samfund, der holder dem i live.

For børn kan den skjulte vold i familien holdes ud, hvis der et pusterum. Det kan være de lange skoledage, vennerne, dans og fodbold. Men nu er der kun mor, far og den skjulte vold, som langsomt dræner energien og efterlader en dyb og tung træthed og søvnløshed.  

Den skjulte vold – et fælles ansvar

Mange mennesker ved endnu ikke så meget om psykisk vold. Dette til trods for at det skønnes, at op mod 780.000 danskere er eller har været udsat for psykisk vold, som en undersøgelse fra 2014 foretaget af YouGov for Søndagsavisen viser. Der er endnu intet, der tyder på, at dette tal skulle være faldet.

Som kommunikationsansvarlig i en NGO, der dagligt hjælper psykisk voldsramte kvinder og mænd, har jeg lært, at psykisk vold er et universelt fænomen. Den kan ramme alle mennesker i alle aldersgrupper, uanfægtet om man er mand eller kvinde, eller om man bor i Nordvest eller Nordhavn. Den kaldes den skjulte vold, fordi den ikke efterlader fysiske mærker på kroppen, og det kan derfor være svært for venner, familie og kollegaer at gennemskue den. Det er i forvejen svært at træde til og hjælpe ofre, og det kan virke umuligt at hjælpe nu. Men det er det ikke.

Der findes endnu ingen forskning for håndtering af vold i hjemmet under en pandemi. Når samfundet står stille, er al offentlig beredskab fokuseret på de fysisk syge og svage: Dem, som er ramt af sygdomme. Især de personer, som lider under den skjulte vold, siver ud gennem fingersprækkerne som sand i en knytnæve. Derfor er samtaler essentielle i denne krisetid. For dig, for mig, for alle. De ensomme, de svage, de fattige og de rige.

Ring til dine venner og bekendte – tal med dem. Jo oftere I taler, des mere sandhed kommer  der frem i lyset. Tal med din nabo, med dem du normalt ikke taler med regelmæssigt, og med dem, du for længst har glemt alt om. Dine samtaler kan redde liv. 

Er du udsat for psykisk eller fysisk vold i hjemmet? Så tag kontakt til Psykisk Vold Linjen. Du kan ringe og få en samtale om din svære situation og blive skrevet op til en samtalegruppe eller
et individuelt forløb. Vi lytter til dig og din situation uden at vurdere eller dømme. 

København:

– Alle hverdage kl. 10.00 – 12.00 – Sherins tlf.: 51 70 03 93, sherin@exitcirklen.dk.

– Alle hverdage kl. 16.00 – 18.00 – Viktorias tlf.: 31 31 15 93, viktoria@exitcirklen.dk.

Fyn: Send en mail og du bliver ringet op: venke@exitcirklen.dk, 

Jylland: Send en mail og du bliver ringet op: camilla@exitcirklen.dk, 

Du kan også ringe til Offerrådgivningen, Danner eller Lev Uden Vold, der alle har aktive hotlines, man stadig kan ringe til. 

Offerrådgivningen: 72217221

Danner: 33330047

Lev Uden Vold: 1888